Babka cytrynowa i bezglutenowa

Nie przepadam za babkami..no tak mam, chyba,że wyjątkowo jestem głodna, a babka jest wilgotna to wtedy mogę nawet się zajadać. Ale szczerze mówiąc…nie muszą istnieć..muffinki niestety też.

Ponieważ zbliżały się święta wielkanocne…a moje towarzystwo domowe lubi takie wypieki babkowe to postanowiłam zaszaleć i zrobić coś abym i ja mogła spokojnie się delektować słodkościami.

Zaczęłam szukać..czas przed Wielkanocą to czas kiedy na blogach pojawia się mnóstwo przepisów, ale niestety większość z ….glutenem. Na szczęście trafiłam na kilka stron, które bardzo mnie zainteresowały i w efekcie…. powstała babka bezglutenowa.

Pyszna, bardzo cytrynowa, wilgotna i…..żółciutka. Dawno nie jadłam tak pysznej babki!!!

Moja cała rodzina, która miała okazje spróbować, nawet nie wiedziała, że je babkę bezglutenową!!!

Bezglutenowa Babka cytrynowa*

Składniki:

foremka o wymiarach ok 25 x 10 (moja była

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia najlepiej bezglutenowy (jeśli możesz zwykły to ok)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (dla mnie i moich milusińskich zbyt dużo sie okazało, bo była bardzo ostra)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  1. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kurkumą.DSC_0241
  3. Całe jajka ubić mikserem z końcówką do ubijania piany z białek.DSC_0240
  4. Gdy podwoją swoją objętość i zmienią kolor na kremowy, rozpoczynamy stopniowe dodawanie cukru zarówno zwykłego jak i waniliowego. Następnie dodajemy skórkę z cytryny. DSC_0242Po ubiciu masa powinna być puszysta, lśniąca i jasna.
  5. Mąkę z proszkiem przesypać na sitko i przesiać do masy jajecznej. Deliktanie wszystko wymieszać, aż składniki się połączą.
  6. Masło pokroić w dużą kostkę, przełożyć do małego garnuszka i rozpuścić. Trzeba uważać, żeby się nie spaliło.
  7. Gorące masło wlać jednym ruchem do miski z pozostałymi składnikami i krótko zmiksować, tylko tyle, żeby wszystko się połączyło.
  8. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piec ok. 35-40 minut, aż wierzch się przyrumieni, a ciasto będzie odstawać od formy.DSC_0243DSC_0244
  9. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  10. Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. DSC_0245

Babka jest pyszna! Polecam!

Moja córka postanowiła sama ozdobić babkę (zdjęcie jest słabej jakości 😉 )

IMG_20160325_182631

Smacznego!

A Wy macie jakieś przepisy na ciasta, babki, inne słodkości bezglutenowe? Podzielcie się!

 

*przepis nie jest mojego autorstwa, oryginalny przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z bloga (jeden z moich ulubionych) Lawendowy dom, przepis tutaj <klik klik>

Dodaj komentarz