Rabarbarowo mi

Maj to czas nie tylko szparagów, ale również …Rabarbaru…

Gdzie nie spojrzę w internecie tam rabarbar.

Przeglądając strony z przepisami zobaczyłam jeden,który skusił mnie. Kupiłam to „kwaśne” coś, co uwielbiam w placku drożdżowym i kompocie mojej mamy 😉

Ryż na mleku waniliowym z musem rabarbarowym…brzmi pysznie

151b782e-0170-45b1-9afb-574b3df8bf98

Wykonanie to prościzna:

Ugotowałam ryż basmati, jeśli chce się Wam możecie gotować ryż suchy na mleku, ja nie lubię, bo zawsze przypalę 😉

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka zalać wodą i gotować, tak długo, aż zacznie się rozpadać. Ponieważ rabarbar lubi być kwaśny dodałam trochę cukru do smaku, w przeciwnym razie moje dziecko by tego nie spróbowało 😉

Gdy rabarbar jest już mięciutki i dosłodzony zblendowałam go na gładki mus i dodałam jeszcze odrobinę cukru waniliowego. Jeśli nie używacie cukru, możecie dodać cokolwiek chcecie aby nadać słodkości kwaśnemu rabarbarowi i laskę wanilii.

Wrzucamy ryż na mleko, gotujemy tak długo aż ryż wchłonie mleko, ja do tego ryżu dodałam banana (wiedząc,że będzie trening 😉 ) po rozgotowaniu banana przelałam wszystko do miski i polałam musem.

I jak to połączenie?

Moim zdaniem niesamowicie pyszne

Smacznego!

 

Ps: Mojemu starszemu dziecku również bardzo smakowało – a to już wyczyn 😉

 

Dodaj komentarz