Zielone Szparagi

Pomysł na drugie śniadanie, tuż po treningu

Zielone szparagi zapiekane pod jajkiem – pysznie, prosto i szybko!

13321736_274467006233617_4184006953137578491_n

Składniki (porcja na 1 os):

  • szparagi zielone 100 g
  • cukinia 40 g
  • szynka wieprzowa gotowana 40 g
  • jajka 2 duże sztuki
  • ser żółty do posypania lub mozzarella
  • pieprz, sól, zioła

Przygotowanie:

W naczyniu żaroodpornym umieścić szparagi (oczyszczone, pokrojone na kawałki lub zostawić w całości), owinąć je szynką lub pokruszyć ją na kawałki i położyć pomiędzy szparagi, do tego dołożyć plasterki cukinii.

Na wierzch rozbić jajka całe i doprawić solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.

Całość można obsypać serem żółtym (tylko taki miałam) lub położyć na wierzch ser mozzarella.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i zapiekać tak długo, aż jajka się zetną (tak mocno jak lubicie). U mnie to było ok 10-15 minut.

Danie to ok 328 kcal.

Smacznego!

Dodaj komentarz