Danie jednogarnkowe…czyli dzisiaj leczo na obiad

Odkąd odkryłam leczo, a miało to miejsce całkiem niedawno, zrobiłam już tyle wariacji tego dania, że mogłabym cały tydzień nic więcej nie jeść. Leczo to posiłek idealny na każdy dzień i porę roku, na obiad lub kolację. Może być z mięsem, wędliną lub tylko z samych warzyw.

Jeden garnek, prosty przepis, kilkanaście minut i danie gotowe, a brzuszek syty.

collage-1470222232750

 

Tym razem leczo zostało wykonane z tego co znalazłam w lodówce, jedynie co musiałam dokupić to cukinię.

Składniki:

1 cebula czerwona

1 ząbek czosnku

2 papryki – zielona i czerwona

1 kiełbasa i 1 plaster szynki (kiełbasa była z grilla, została jedna samotna po niedzielnym obiedzie)

2 puszki pomidorów

sól, pieprz, cukier

collage-1470222189463

Wykonanie:

W pierwszej kolejności smażymy na maśle klarowanym cebulę z czosnkiem i dodajemy pokrojoną kiełbasę i plaster szynki.

DSC_0603

 

Następnie wrzucamy paprykę i wszystko razem podsmażamy, następnie dusimy, aby papryka zmiękła.

DSC_0604

Po kilku minutach dodajemy cukinię, wszystko solimy i pieprzymy według uznania.

DSC_0606

Dusimy do miękkości i na samym końcu dodajemy pomidory. Ja dodałam akurat pomidory pokrojone z puszki. Całość dusimy. Doprawiamy do smaku przyprawami, które lubimy. Ja dodałam tylko sól i pieprz gdyż całego smaku dodała kiełbasa z grilla.

DSC_0607

Leczo można jeść z różnymi dodatkami: kasza, makaron, chleb, ryż.

Ja dzisiaj dodam leczo do kaszy jaglanej.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz